Domáca granola

Hoci je dnes už na trhu veľký výber poctivej lokálnej granoly, my si radi doma vyrobíme vlastnú podľa osvedčeného receptu, ktorý používame už 7 rokov. V kombinácii s jogurtom je granola vítanou výživou, ktorá skrz črevnú mikroflóru ovplyvňuje imutitu nášho organizmu.

Za normálnych okolností je to ďalší z receptov, ktorý pripravíte bez toho, aby ste tvorili zbytočný odpad – všetky suroviny kúpite aj bez obalu alebo v skle, no na to si radšej zopár mesiacov počkajme. Tiež je to jeden z „hrnčekových“ receptov, takže sa nemusíte zdržovať vážením a odmeriavaním. Vďaka jednoduchosti je možné do prípravy zapojiť aj deti.

Domáca granola

Suroviny a postup

  • 3 šálky ovsených vločiek
  • pol šálky orechov (mandle, pekanové, para)
  • štvrť šálky kokosových lupienkov
  • 1 čajová lyžička Cejlónskej škorice
  • štipka soli
  • štvrť šálky poctivého medu
  • štvrť šálky javorového sirupu
  • 2 lyžice oleja
  • pol šálky sušených brusníc

V mise zmiešame vločky, zmes orechov, kokosových lupienkov, škoricu a soľ. Primiešame javorový sirup, olej a med. Ak používate med v RAW kvalite, odporúčame ho v tomto kroku vynechať a primiešať až do hotovej chladnúcej granoly, aby ste teplotou nad 50° neznehodnotili jeho liečivé vlastnosti.

Rúru vyhrejeme na 160°. Ak ste zvyknutí používať papier na pečenie, tak ho použite, my to zvládame bez neho – máme starý plech po babičke, ktorý po pečení granoly vždy stačí nechať odmočiť a je ako nový 🙂

Na plech rozložíme pripravenú zmes a pečieme asi 20 minút dozlatista a dochrumkava. V polovici pečenia zmes premiešame.

Granolu necháme na plechu vychladnúť, vmiešame med (ak sme tak neurobili pred pečením), brusnice, prípadne iné sušené ovocie. Vychladnutú zmes nasypeme do vzduchotesnej nádoby. Podávame s jogurtom, (ne)mliekom alebo chrumkáme len tak samotnú.

Víziou projektu Obchodík bez obalu je ponúknuť Trenčanom možnosť nakupovať potraviny bez obalu, a tak odľahčiť našej planéte i vašej peňaženke. Náš príbeh si prečítate tu>>
Komentáre