3 rýchle tipy, ako spracovať júnovú úrodu do zásoby

Po krásnej jari si konečne začíname do kuchyne nosiť z trhovísk a záhrad plné košíky ovocia a zeleniny. Aj keď jahody a hrášok chutia najlepšie čerstvé, je práve teraz dobrá doba zamyslieť sa nad tým, akú zložitú a dlhú cestu k nám v zime tieto plodiny dopestované často na druhom konci sveta, prejdú. Aby sme mohli dospieť k záveru, že môžeme znížiť svoju ekologickú stopu tým, že časť júnovej úrody z lokálnych zdrojov spracujeme do zásoby.

A nie, nemusíme hromadne variť kompóty, džemy a lekvár, ani kupovať sušičky na ovocie. I keď konzervovanie a sušenie ovocia a zeleniny je určite skvelé a pre mnohých prvé riešenie. Ale ak k nemu nemáte vzťah, ani času veľa nazvyš, choďte na to inak a vezmite si na pomoc mrazničku. V článku vás prevediem 3 rýchlymi spôsobmi, ako najradšej spracúvam jahody, čerešne a hrášok ja.

#1 Domáce jahodové nanuky

Najobľúbenejšie nanuky našich detí sú jednoznačne domáce jahodové. Je to dokonca rýchlejšie než mrazenie jahôd, lebo tie väčšinou mrazím v dvoch krokoch, aby sa z nich nestala jednoliata hmota. Najskôr jednotlivé jahody rozložím na tácku, aby sa nedotýkali. Až takto zmrznuté ich na druhý deň presúvam do zip vreciek. Áno, je to trochu piplačka, ale oplatí sa 🙂

Jahodové nanuky robím takto: umyté a očistené jahody rozmixujem s trochou cukru a naplním nanukové formičky. Pred plnením zmes ochutnám a v prípade potreby dosladím. Počítajte s tým, že po zmrznutí budú nanuky kyselšie než v tekutom stave. Ak sa chcem vyhnúť cukru, rozmixujem jahody so zrelým banánom. Občas pridám biely jogurt – len tak pre zmenu.

#2 Mrazený hrášok

Mnohým ľuďom stále nenapadne, že nemusia kupovať mrazený hrášok počas úplne celého roku, ale môžu si v júni namraziť čerstvý hrášok do zásoby. Ušetríte tým peniaze a odľahčíte planétu od zbytočného odpadu, pretože

  • čerstvý hrášok kúpite bez obalu
  • a zamrazíte ho v znovu použiteľných nádobkách alebo vrecúškach

Ak ste nikdy čerstvú zeleninu nemrazili, tu je postup. Hrášok najskôr vylúpte a hoďte na 2 minúty do vriacej vody (predídete tým tomu, aby stratil farbu a vôňu). Po vybratí z vriacej vody ho prepláchnite čo najstudenšou vodou.

Hrášok nechajte presušiť a naložte do pripravených vreciek alebo nádobiek – nezabudnite nechať trochu priestoru kvôli tomu, že v procese mrznutia zväčší voda v plodoch svoj objem. V miskách a dózach naplnených po okraj by sa plody mohli zdeformovať. Takto zamrazený hrášok používajte, ako ste zvyknutí s kupovaným 🙂

Takto vyzerá „plné“ vrecko

#3 Čerešňové perky

Dlhšie som si lámala hlavu, ako spotrebovať nadbytok čerešní, keď sa mi veľmi nechce vyrábať lekvár ani likér a kompót by nemal u nás kto zjesť… Vymyslela som to teda takto. Vždy, keď robím čerešňové perky, tak spravím cesto z dvojnásobnej dávky a polovicu (surových) periek zamrazím. Keď skončí sezóna všetkých možných ovocných guliek a knedlí, tak sa zásoby z mrazničky hodia 🙂

Recept mám po babičke, takže si viete predstaviť: všetko od oka a výsledné cesto má byť o niečo redšie než cesto na fliačky 🙂 Pre tých, ktorí nerozlúštia šifru, preložím.

Na cesto na 40 periek potrebujete:

  • 350g hladkej múky
  • 0,5 dl oleja
  • 125 ml vody

Na ochutenie:

  • trochu himalájskej soli
  • maslo alebo ghí
  • (kokosový) cukor
  • tvaroh, orechy, Slowtella…

Postup:

Ak máte malé deti alebo vás len nebaví vypľúvať kôstky, tak čerešne najskôr vykôstkujte, umyte a nechajte preschnúť. Múku zmiešajte s olejom a postupne pridávajte vodu. Vypracujte pružné cesto, ktoré vyvaľkajte na hrúbku 2mm. Ide to trochu ťažšie, pokojne môžete použiť stroj na cestoviny, ak máte. Pripravené cesto rozkrájajte na štvorce a na každý položte čerešňu.

Perky vytvoríte takto: preložte cesto cez čerešňu, aby vznikol trojuholník. Okraje dobre popritláčajte prstami. Teraz môžete časť periek rozdeliť do vreciek alebo nádobiek a odložiť do mrazničky. Budete ich tak mať pripravené na to, aby ste ich v budúcnosti mohli len vytiahnuť z mrazničky a rovno nahádzať do vriacej vody. Za pár minút máte hotové jedlo na stole 🙂

Hotové perky vhadzujte do mierne osolenej vriacej vody a varte 3 minúty. Vyberte do misy a poklaďte kúskami masla alebo ghí. Na tanieri posypte cukrom, tvarohom, orechmi alebo Slowtellou.

Dúfam, že ste v tomto článku načerpali inšpiráciu, ako sa posunúť zase o krok ďalej na svojej ceste za kuchyňou bez obalu. Budem sa tešiť na vaše správy a spätnú väzbu, ktorá je pre mňa povzbudením do ďalšej tvorby. Aktuálne pre Vás chystám webinár, ktorým chcem podporiť všetkých, ktorí by chceli predchádzať tvorbe zbytočného odpadu z kuchyne.

Online webinár KUCHYŇA BEZ OBALU A JEJ VÝZVY sa koná 21.6. o 20:00 hod

Webinár je zdarma pre prihlásených

Registrovať sa môžete na tomto odkaze:

Teším sa na spoločné bezobalové leto,

Zuzana

Víziou projektu Obchodík bez obalu je ponúknuť Trenčanom možnosť nakupovať potraviny bez obalu, a tak odľahčiť našej planéte i vašej peňaženke. Náš príbeh si prečítate tu>>
Komentáre