Blog
4 spôsoby, ako využiť biely ocot v domácnosti a záhrade
V posledných rokoch začal byť ocot populárnym pomocníkom v domácnosti, kde plnohodnotne nahradí drahé čistiaci prostriedky bez toho, aby obsahoval množstvo agresívnych chemikálií, farbív a vôní.
3 jednoduché recepty na placky [zo zvyškov]
Aj v kuchyni pokročilých Zero Wasterov sa napriek svedomitému prístupu a plánovaniu občas stane, že zostanú nejaké zvyšky jedla, ktoré by ste museli vyhodiť.
Plnené datle [RAW dezert]
Nedávno si do Obchodíku prišla po zásoby Medjool datlí naša stála zákazníčka, s ktorou sme sa medzičasom bližšie spoznali. Lucka mi dala tip na jej osvedčený dezert a mne to nedalo pokoj, kým som ho nevyskúšala. Viete si predstaviť, ako môže chutiť kombinácia medových datlí, orechového masla a čokolády? Veď vyskúšajte a uvidíte :)
3 rýchle tipy, ako spracovať júnovú úrodu do zásoby
Po krásnej jari si konečne začíname do kuchyne nosiť z trhovísk a záhrad plné košíky ovocia a zeleniny.
Domáci tempeh (nielen) zo sóje
Dlho som zbierala odvahu pustiť sa do výroby domáceho tempehu, ale keď som to už raz vyskúšala, nemôžem prestať. Tempeh nekonzumujeme príliš často, takže z jednej várky nám zásoby v mrazničke vydržia aj 2 mesiace. Nedávno som objavila, že môžem obmieňať strukoviny, takže sa nám tempeh nikdy nezunuje. Domáca výroba má rozhodne svoje čaro okorenené štipkou sebestačnosti a bezodpadovosti.
Žihľavové halušky
Mladú žihľavu si teraz môžeme nazbierať kdekoľvek – rastie, kam sa pozrieme. Liečivý žihľavový čaj máme na stole takmer každý deň. Do jedla som si však žihľavu trúfla pridať málokedy. Upravená ako špenát sa u nás totiž veľmi neujala, no halušky s akoukoľvek tajnou ingredienciou hocijakej výslednej farby majú u našich detí vždy veľký úspech. A tak vznikol nápad na žihľavové halušky.
Slnečnicová chalva
Keď pred rokmi začal byť problém zohnať v našom okolí slnečnicovú chalvu, nezostalo mi iné, než sa ju naučiť vyrábať doma. Sezamová nám až tak nechutila, no prišla som na to, že keď v správnom pomere zmiešam slnečnicové a sezamové semienka, vznikne chalva, ktorá je presne podľa nášho gusta. Recept si samozrejme môžete variabilne upravovať, aby výsledný produkt podľa vašich chuťových a výživových preferencií. Ako už je našim zvykom, delím sa s vami o tento recept najmä preto, že pri ňom nevznikne žiadny zbytočný odpad… teda ak zrovna nie sme v mimoriadnom režime.
Koláč z ovsených vločiek
Týmto koláčom sa asi nezavďačíte každému. Avšak milovníkom dekadentných čokoládových dezertov, ktorí sa zároveň neboja netradičných verzií múčnikov, určite áno.
Domáca sójová nátierka [bez odpadu]
Naša rodina obľubuje nátierky – možno nostalgia z detských čias, kedy sme v škôlke pravidelne dostávali drožďovú či mrkvovú nátierku na olovrant, ktovie ? Každopádne dnes pre nás predstavuje domáca nátierka v kombinácii s kváskovým chlebom rýchle a hodnotné jedlo, ktoré môžeme naservírovať hladným krkom v ktorúkoľvek dennú dobu, zabaliť so sebou na výlet či na desiatu do školy.