3 jednoduché recepty na placky [zo zvyškov]

Aj v kuchyni pokročilých Zero Wasterov sa napriek svedomitému prístupu a plánovaniu občas stane, že zostanú nejaké zvyšky jedla, ktoré by ste museli vyhodiť. Ak chcete predchádzať plytvaniu jedlom, je dobré mať po ruke zopár trikov ako hotové jedlo zužitkovať. Zatiaľ čo polievky a omáčky viete zamraziť a mať ich odložené na „horšie časy“, prílohy do mrazničky veľmi vhodné nie sú.

Dobrá správa je, že ich ešte môžete zachrániť pred vyhodením napríklad tak, že ich na ďalší deň použijete ako základ nového jedla: placiek. Vďaka tomu, že hlavnú ingredienciu už máte uvarenú, budú placky rýchlo hotové a príjemne oživia váš jedálniček.

Keďže ideme variť zo zvyškov, všetky recepty sú "od oka" a pomery treba doladiť na požadovanú konzistenciu. Suroviny tiež môžete obmeniť podľa situácie, pretože nám ide hlavne o spotrebovanie zvyškov z chladničky.

Ryžové placky

Ak vám zostalo veľa uvarenej ryže, môžete ju použiť ako základ do rizota. Ale ak je tak správne lepkavá, omnoho vhodnejšie bude urobiť z nej sushi alebo placky – ja si vyberám druhú možnosť, keďže na placky sa doma vždy nájdu všetky potrebné ingrediencie. Sú to tieto:

  • uvarená ryža
  • vajcia od štastných sliepok (vegáni použijú Hrašku na zahusťovanie)
  • zelenina (ak vám zostala nejaká uvarená, no môže byť aj surová, taká, ktorá nepotrebuje dlhý čas na uvarenie)
  • strúhaný syr
  • lahôdkové droždie
  • himalájska soľ
  • kvalitný olej na vyprážanie – mne najviac vyhovuje panenský slnečnicový z Obchodíku

Postup:

Uvarenú ryžu zmiešajte s uvarenou zeleninou – ja mám osvedčený mrazený hrášok a kukuricu, ktoré sú zaujímavé aj pre deti. Pridajte vajíčka, strúhaný syr, dochuťte soľou a sušeným lahôdkovým droždím. Placky môžete pre istotu ešte obaliť v strúhanke, aby sa nerozpadali pri smažení, ale nie je to nutné. Hotové placky podávajte s čerstvou alebo kvasenou zeleninou.

Placky zo zemiakovej kaše

Každá slovenská domácnosť má svoj rodinný recept na zemiakové placky – tento sa vám však môže hodiť pre prípad, že vám zostali po nedeľnom obede zvyšky zemiakovej kaše, ktorej chcete dať druhú šancu. Placky sú rýchlo hotové a výborné s jogurtovým dipom alebo k fazuľovej či šošovicovej polievke na kyslo.

Suroviny a postup:

  • zemiaková kaša
  • vajcia od štastných sliepok (vegáni nahradia Hraškou)
  • prelisovaný cesnak
  • obľúbené korenie – ja mám najradšej Zemiačik od Davídka z nášho Obchodíku
  • himalájska soľ
  • slnečnicový olej

Kašu zmiešajte s vajíčkami, ochuťte bylinkami, korením, pridajte štipku soli a na oleji opekajte placky do zlatista.

Pohánkové placky

Teraz isto poteším milovníkov našej lokálnej superpotraviny, ale tiež tých, ktorí pohánke nevedia prísť na chuť 🙂 V týchto plackách totiž jej špecifickú chuť ľahko prekryjete. Aby toho nebolo málo, tento recept je vhodný aj pre vegánov 🙂

Suroviny a postup:

  • uvarená pohánka (tip: mechanicky lúpaná pohánka má jemnejšiu chuť a vyššiu výživovú hodnotu než termicky lúpaná „tmavá“ pohánka)
  • cibuľa
  • údené tofu
  • himalájska soľ
  • lahôdkové droždie
  • sladká mletá paprika
  • obľúbená zmes korenia (u mňa vyhráva Vegoš od Davídka) alebo údená paprika
  • slnečnicový olej

Cibuľu nakrájajte najemno a na troche oleja osmažte do zlatista. Tofu nastrúhajte na jemnom strúhadle. Cibuľu a tofu zmiešajte s uvarenou pohánkou, dochuťte soľou a korením. Zo zmesi vyformujte guličky a uložte ich na vymastený plech (namiesto tuku môžete použiť aj papier na pečenie). Trúbu predhrejte na 200° a pečte 20 minút. K plackám sa hodia štuchané zemiaky a kvasená zelenina, ale môžete ich servírovať aj s vašim obľúbeným dipom.

Víziou projektu Obchodík bez obalu je ponúknuť Trenčanom možnosť nakupovať potraviny bez obalu, a tak odľahčiť našej planéte i vašej peňaženke. Náš príbeh si prečítate tu>>
Komentáre