Naša rodina obľubuje nátierky – možno nostalgia z detských čias, kedy sme v škôlke pravidelne dostávali drožďovú či mrkvovú nátierku na olovrant, ktovie 🙂 Každopádne dnes pre nás predstavuje domáca nátierka v kombinácii s kváskovým chlebom rýchle a hodnotné jedlo, ktoré môžeme naservírovať hladným krkom v ktorúkoľvek dennú dobu, zabaliť so sebou na výlet či na desiatu do školy.
Dlho sa nám nedarilo vyhnúť sa hotovej sójovej nátierke, ktorú sme kupovali v nerecyklovateľnom obale. Teraz už si ju vieme hravo pripraviť doma podľa tohto receptu.
Suroviny a postup:
Večer namočíme sóju do vody a pridáme lyžicu jablkového octa (kvôli aktivácii fytázy), na druhý deň vodu vymeníme a dáme variť.
TIP: sója sa varí pomerne dlho, tak namáčam a varím vždy dvojnásobné množstvo, než potrebujem. Použijem len polovicu uvarenej strukoviny a tú druhú uskladním v mrazničke pre budúce použitie.
Sóju varíme domäkka približne 90 minút. Scedíme a vodu, v ktorej sa varila sója, môžeme neskôr použiť ju na podliatie zmesi.
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na slnečnicovom oleji dozlatova. Pridáme 3 nasekané strúčiky cesnaku a na drobné kocky nakrájanú červenú papriku. Štvrtinu papriky si môžeme odložiť a pridať ju do hotovej nátierky. Po chvíľke pridáme na panvicu sóju, domácu vegetu a lahôdkové droždie. Podlejeme vodou a prikryté necháme dusiť 10 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Vložíme do mixéra, pridáme horčicu, 2 prelisované strúčiky cesnaku a dohladka rozmixujeme. Teraz môžete pridať nejaký element na osvieženie, vyberte si podľa chuti:
Nechajte dobre vychladiť v chladničke a podávajte – napríklad aj s klíčkami reďkovky, ktoré v tomto predjarnom období doplnia telu vítané vitamíny C a B a tiež bielkoviny, vápnik a forfor.