Žihľavové halušky

Mladú žihľavu si teraz môžeme nazbierať kdekoľvek – rastie, kam sa pozrieme. Liečivý žihľavový čaj máme na stole takmer každý deň. Do jedla som si však žihľavu trúfla pridať málokedy. Upravená ako špenát sa u nás totiž veľmi neujala, no halušky s akoukoľvek tajnou ingredienciou hocijakej výslednej farby majú u našich detí vždy veľký úspech. A tak vznikol nápad na žihľavové halušky. Premiéru mali cez víkend a recenzie boli vynikajúce, takže ich určite zaraďujem do rodinného receptára 😀 Ak radi varíte lokálne, sezónne a takmer bez odpadu, podelím sa s vami o recept na tieto

Žihľavové halušky

Suroviny na 4 porcie a postup:

  • 2 hrste mladej žihľavy
  • 250g špaldovej múky – bielej a celozrnnej hladkej v pomere 1:1
  • 2 vajcia
  • 0,5 dl vody
  • himalájska soľ

Žihľavu sparíme vriacou vodou a keď vychladne, vložíme ju do mixéra spolu s lyžicou vody a rozmixujeme. Namiesto vody sa dá použiť aj olej alebo kyslá smotana. Pridáme lyžičku soli, 2 vajcia a postupne primiešavame špaldovú múku a vodu. Množstvo múky aj vody môžete upraviť tak, aby ste získali požadovanú konzistenciu na haluškové cesto.

Halušky varíme v osolenej vriacej vode cca 2 minúty. Odporúčam servírovať s vašou obľúbenou omáčkou – bryndzovou, smotanovou, nivovou… My máme omáčku z papriky a paradajok, ktoré podusíme na cibuľke so zmesou Vegoš od Davídkovo korenie a dochutíme parmazánom 🙂

Víziou projektu Obchodík bez obalu je ponúknuť Trenčanom možnosť nakupovať potraviny bez obalu, a tak odľahčiť našej planéte i vašej peňaženke. Náš príbeh si prečítate tu>>
Komentáre