Slnečnicová chalva

Keď pred rokmi začal byť problém zohnať v našom okolí slnečnicovú chalvu, nezostalo mi iné, než sa ju naučiť vyrábať doma. Sezamová nám až tak nechutila, no prišla som na to, že keď v správnom pomere zmiešam slnečnicové a sezamové semienka, vznikne chalva, ktorá je presne podľa nášho gusta. Recept si samozrejme môžete variabilne upravovať, aby výsledný produkt podľa vašich chuťových a výživových preferencií. Ako už je našim zvykom, delím sa s vami o tento recept najmä preto, že pri ňom nevznikne žiadny zbytočný odpad… teda ak zrovna nie sme v mimoriadnom režime.

Slnečnicová chalva

Suroviny a postup:

  • 140g slnečnicových semienok
  • 60g sezamových semienok
  • 50g nesírených hrozienok
  • 80g poctivého medu
  • 1 lyžička mletej vanilky
  • štipka soli

Nasucho opražíme na panvici slnečnicu – keď začne voňať a hnednúť, presypeme ju na tanier a na panvici opražíme sezam. Keď semiačka vychladnú, dáme ich do mixéra a rozmixujeme. Do pasty vmiešame mletú vanilku, štipku soli, nasekané hrozienka a na záver med alebo iné obľúbené tekuté sladidlo.

Všetko dobre premiešame a z hmoty vytvarujeme valček, ktorý zabalíme po potravinárskej fólie. Ak sa chceme vyhnúť odpadu, máme dve možnosti: my používame Včelobal, no môžete hmotu natlačiť aj do nejakej dózičky, ak netrváte na tom, aby chalva mala tvar valčeku 🙂 Necháme stuhnúť v chladničke.

Chalva bude odpočívať vo Včelobale v chladničke do druhého dňa
Vychladnutú chalvu nakrájame na plátky a vychutnávame 🙂

Víziou projektu Obchodík bez obalu je ponúknuť Trenčanom možnosť nakupovať potraviny bez obalu, a tak odľahčiť našej planéte i vašej peňaženke. Náš príbeh si prečítate tu>>
Komentáre