Týmto koláčom sa asi nezavďačíte každému. Avšak milovníkom dekadentných čokoládových dezertov, ktorí sa zároveň neboja netradičných verzií múčnikov, určite áno.
Nás prosto nebaví piecť koláče z bielej múky a cukru. Radšej sa trochu pohráme so surovinami, ktoré máme bežne doma a elegantne ich nahradíme. Presne tak vznikol aj tento koláč, ktorý bol darčekom k Peťovým sobotňajším meninám.
Vďaka hrnčekovému systému je koláč rýchlo hotový (netreba nič vážiť) a v koši po jeho príprave neskončí takmer žiadny odpad (väčšina ingrediencií sa dá kúpiť bezobalovo). Koláč sa dá ľahko transformovať na vegan verziu – stačí nahradiť zopár živočíšnych surovín rastlinnými.
Suroviny a postup:
Ovsené vločky vložíme do mixéra a rozmixujeme na múku, do ktorej nasypeme prášok do pečiva a dobre premiešame. Pridáme kakao, cukor, vajcia, mlieko, mandľové maslo, dyňové pyré, vanilkový extrakt, štipku soli a vymiešame na hladkú hmotu.
Tortovú formu s priemerom 22 cm dôkladne vymažeme maslom (ak pripravujete vegan verziu, maslo vynecháte a použijete papier na pečenie) a hmotu do nej rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri 180 stupňoch 20-25 minút. Koláč by mal zostať trochu vlhký v strede, tak pozor, nech ho nevysušíte 😉
Zatiaľčo koláč chladne, pripravíme si polevu – my sme využili zásoby bobuľového ovocia, ktoré sme si v lete zamrazili. Ovocie dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni necháme prebublávať cca 10 minút,. KeĎ sa prebytočná tekutina odparí, odstavíme a prípadne dosladíme javorovým sirupom. Keď ovocie schladne, potrieme ním koláč. Necháme vychladiť a servírujeme.