Koláč z ovsených vločiek

Pridané 9.7.2024 13:38:24 Počet zobrazení 20

Týmto koláčom sa asi nezavďačíte každému. Avšak milovníkom dekadentných čokoládových dezertov, ktorí sa zároveň neboja netradičných verzií múčnikov, určite áno.

Koláč z ovsených vločiek

Nás prosto nebaví piecť koláče z bielej múky a cukru. Radšej sa trochu pohráme so surovinami, ktoré máme bežne doma a elegantne ich nahradíme. Presne tak vznikol aj tento koláč, ktorý bol darčekom k Peťovým sobotňajším meninám.

Vďaka hrnčekovému systému je koláč rýchlo hotový (netreba nič vážiť) a v koši po jeho príprave neskončí takmer žiadny odpad (väčšina ingrediencií sa dá kúpiť bezobalovo). Koláč sa dá ľahko transformovať na vegan verziu – stačí nahradiť zopár živočíšnych surovín rastlinnými.

Koláč z ovsených vločiek

Suroviny a postup:

  • 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 2 lyžice prášku do pečiva
  • 9 lyžíc kokosového cukru
  • 1/2 šálky kakaa
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice dyňového pyré alebo najemno nastrúhanej cukety
  • 5 lyžíc mandľového masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • maslo na vymazanie plechu
  • 3/4 šálky mrazeného ovocia a 
  • cukor podľa chuti

koláč z ovsených vločiek

Ovsené vločky vložíme do mixéra a rozmixujeme na múku, do ktorej nasypeme prášok do pečiva a dobre premiešame. Pridáme kakao, cukor, vajcia, mlieko, mandľové maslo, dyňové pyré, vanilkový extrakt, štipku soli a vymiešame na hladkú hmotu.

Tortovú formu s priemerom 22 cm dôkladne vymažeme maslom (ak pripravujete vegan verziu, maslo vynecháte a použijete papier na pečenie) a hmotu do nej rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri 180 stupňoch 20-25 minút. Koláč by mal zostať trochu vlhký v strede, tak pozor, nech ho nevysušíte 😉

Zatiaľčo koláč chladne, pripravíme si polevu – my sme využili zásoby bobuľového ovocia, ktoré sme si v lete zamrazili. Ovocie dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni necháme prebublávať cca 10 minút,. KeĎ sa prebytočná tekutina odparí, odstavíme a prípadne dosladíme javorovým sirupom. Keď ovocie schladne, potrieme ním koláč. Necháme vychladiť a servírujeme.

lahodný koláč z ovsených vločiek

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať