Domáca sójová nátierka [bez odpadu]

Naša rodina obľubuje nátierky – možno nostalgia z detských čias, kedy sme v škôlke pravidelne dostávali drožďovú či mrkvovú nátierku na olovrant, ktovie 🙂 Každopádne dnes pre nás predstavuje domáca nátierka v kombinácii s kváskovým chlebom rýchle a hodnotné jedlo, ktoré môžeme naservírovať hladným krkom v ktorúkoľvek dennú dobu, zabaliť so sebou na výlet či na desiatu do školy.

Dlho sa nám nedarilo vyhnúť sa hotovej sójovej nátierke, ktorú sme kupovali v nerecyklovateľnom obale. Teraz už si ju vieme hravo pripraviť doma podľa tohto receptu.

Domáca sójová nátierka

Suroviny a postup:

  • 150 g slovenskej sóje
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • 1 červená paprika
  • 1 lyžička domácej vegety alebo Nesoldíka
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • Panenský slnečnicový olej
  • Himalájska soľ

Večer namočíme sóju do vody a pridáme lyžicu jablkového octa (kvôli aktivácii fytázy), na druhý deň vodu vymeníme a dáme variť.

TIP: sója sa varí pomerne dlho, tak namáčam a varím vždy dvojnásobné množstvo, než potrebujem. Použijem len polovicu uvarenej strukoviny a tú druhú uskladním v mrazničke pre budúce použitie.

Sóju varíme domäkka približne 90 minút. Scedíme a vodu, v ktorej sa varila sója, môžeme neskôr použiť ju na podliatie zmesi.

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na slnečnicovom oleji dozlatova. Pridáme 3 nasekané strúčiky cesnaku a na drobné kocky nakrájanú červenú papriku. Štvrtinu papriky si môžeme odložiť a pridať ju do hotovej nátierky. Po chvíľke pridáme na panvicu sóju, domácu vegetu a lahôdkové droždie. Podlejeme vodou a prikryté necháme dusiť 10 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Vložíme do mixéra, pridáme horčicu, 2 prelisované strúčiky cesnaku a dohladka rozmixujeme. Teraz môžete pridať nejaký element na osvieženie, vyberte si podľa chuti:

  • citrónová šťava
  • sterilizované uhorky
  • olivy
  • chilli paprička
  • červená paprika

Nechajte dobre vychladiť v chladničke a podávajte – napríklad aj s klíčkami reďkovky, ktoré v tomto predjarnom období doplnia telu vítané vitamíny C a B a tiež bielkoviny, vápnik a forfor.

Štítky:
Víziou projektu Obchodík bez obalu je ponúknuť Trenčanom možnosť nakupovať potraviny bez obalu, a tak odľahčiť našej planéte i vašej peňaženke. Náš príbeh si prečítate tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.