KUCHYŇA BEZ OBALU V LETE
Ako šetriť čas, peniaze a prírodu z vašej kuchyne počas letných mesiacov
- Chcete pripravovať pre svojich najbližších kvalitné a chutné jedlo zo sezónnych surovín, ktoré nakúpite bez zbytočných obalov, ale máte pocit, že mnohé potraviny takto nezoženiete?
- Mávate výčitky svedomia, že sa vám doma neustále kumulujú plastové obaly od jedla?
- Aj keď ste už veľakrát začali meniť svoje nakupovacie a stravovacie návyky, zase ste sa po pár týždňoch topili v plastových obaloch?
- Chcete to po toľkých neúspechoch vzdať, pretože máte pocit, že vaša snaha nikam nevedie?
- Cítite sa kvôli svojim zmareným snahám otrávene a čas v kuchyni si neviete poriadne užiť?
- Zažívate pocity bezmocnosti, že nedokážete koncept Zero Waste uchopiť v každodennom živote, pretože neviete kde a ako začať?
VIEM, AKO VÁM JE...
Za 10 rokov hľadania ciest ku kuchyni bez zbytočného odpadu som podobné pocity zažila mnohokrát... Napríklad keď som
- skúšala kompostovať organický odpad v byte v podomácky zhotovenom vermikompostéri
- nakupovala potraviny v gastro baleniach, aby som ušetrila obal a peniaze, ale nedokázala ich priebežne spotrebovať
- každý druhý deň vynášala z kuchyne plný kôš komunálneho odpadu
- mala pocit, že musím skúšať stále nové jedlá, zakaždým z iných surovín a tráviť hodiny nakupovaním kvalitných surovín
Čo ak cesta za vytúženou KUCHYŇOU BEZ OBALU nemusí trvať dlhé roky ani byť plná pokusov a omylov?
PREDSTAVTE SI NA MOMENT, ŽE
- si z nákupov potravín nenosíte domov plnú tašku plastových obalov a zároveň ušetríte, pretože neplatíte za obal
- kuchynský minimalizmus a prehľadné usporiadanie potravín vám do života prinesie väčšiu ľahkosť a nadhľad
- máte v kuchyni len potraviny, ktoré skutočne (s)potrebujete a neplytváte jedlom
- dokážete vďaka konzervovaniu a mrazeniu vytažiť maximum z úrody lokálnej zeleniny a ovocia, aby ste po zbytok roka boli viac sebestační a ekologickí
AJ VY MÔŽETE
- mať z času stráveného v kuchyni radosť a varenie aj pečenie si konečne užívať
- mať pritom skvelý pocit, že jedlo, ktoré pripravujete svojim blízkym ich pohladí nielen na tele ale i na duši
- zažiť pocit úspechu, že ste si našli v kuchyni fungujúci systém, ktorý vám šetrí čas, peniaze aj energiu
- byť na seba hrdí, že sa vám tento systém kuchynských návykov podarí urdžať dlhodobo
- učiť svoje deti vlastným príkladom, ako nakupovať potraviny bez hromady plastov a jesť skutočné jedlo zo sezónnych a lokálnych potravín
- každý večer zaspávať s dobrým pocitom, že nerobíte kompromisy voči prírode ani svojmu zdraviu
Kto som a prečo je KUCHYŇA BEZ OBALU aj mojou témou?
Moje meno je Zuzana Burýšková a som zakladateľkou Obchodíku bez obalu, ktorý vznikol v roku 2018 v centre Trenčína. Som tiež autorkou blogu a e-booku, v ktorých zdieľam skúsenosti a tipy ako žiť pomalšie a udržateľnejšie.
V posledných rokoch sa venujem projektu Kuchyňa bez obalu - konceptu kuchynských a stravovacích návykov, v ktorých sa prelína rozmer pomalosti a udržateľnosti.
Som presvedčená o tom, že každá kuchyňa sa aj v dnešnej zrýchlenej dobe môže premeniť na skutočné srdce domova. V takom priestore na nás každý deň dýchne teplo rodinného krbu a dočerpáme životodarnú energiu z jedla pripraveného a konzumovaného v harmonickom prostredí a s pokojom v duši.
Keďže varím pre svoju domácnosť, k tomu pravidelne aj pre komunitu 15 ľudí, vidím, koľko odpadu môže každý deň vzniknúť v kuchyni. Obaly z potravín, organický odpad, jednorazové kuchynské pomôcky... Väčšina z toho je odpad, ktorý nemusí každý deň vzniknúť, ak sa tak rozhodneme.
Naše každodenné rozhodnutia nám dávajú do rúk moc zvrátiť nepriaznivý stav našej planéty
A tá zmena začína vo vašej kuchyni.
No neznamená to, že musíte robiť ešte viac, ale začať premýšľať a fungovať v kuchyni inak...
Mnoho ľudí stále žije v presvedčení, že udržateľná kuchyňa stojí veľa času a peňazí. Nemusí to tak byť, ak si osvojíte fungujúci systém, vďaka ktorému pripravíte jednoduché a kvalitné jedlo zo sezónnych surovín a bez zbytočného odpadu.
Práve preto som pripravila 3-týždňový online kurz
Kuchyňa bez obalu v lete
Z čoho kurz pozostáva a čo sa v ňom naučíte?
Kurz má dĺžku 3 týždne. Každý týždeň obsahuje 2 -3 lekcie
Týždeň #1 Systém
V tomto týždni vám predstavím koncept Kuchyne bez obalu, vrátane rôznych kuchynských vychytávok, ktoré môžete využívať celoročne. Okrem toho si vytvoríte váš vlastný systém v zložení trvanlivých potravín, ktoré používate v kuchyni počas letných mesiacov.
Týždeň #2 Jedálniček
V druhom týždni si naplánujete jedálniček na vami zvolenú dobu a prispôsobíte mu logistiku nákupov. V praktickej časti s vami pozdieľam prípravu osvedčených letných jedál bez zbytočného odpadu.
Týždeň #3 Zásoby na zimu
V poslednom týždni kurzu sa inšpirujete, ako spracovať letnú úrodu. Vyhnete sa tak zbytočnému odpadu a počas nadchádzajúcich mesiacov znížite svoju ekologickú stopu tým, že nebudete nakupovať nesezónne a nelokálne potraviny, ak to nebude nutné.
Čo hovoria ženy, ktorým moje tipy z e-booku Kuchyňa bez obalu pomoholi?
Tento e-book je skvelý informačný manuál, ktorý vás s istotou navedie na zodpovednejšiu cestu v príprave jedál vo vašej kuchyni. Páčia sa mi logicky za sebou zaradené kroky, ktoré zrozumiteľne sprevádzajú celou bezobalovou problematikou. Ďakujem, vaše rady ma motivovali ku zmene, k vedomejšiemu konaniu! Teším sa, keď si s pomocou tohto skvelého sprievodcu vytvorím bezobalovú kuchyňu i u mňa doma.
Ebook na mňa dýchol krásnym spracovaním a už po pár odstavcoch som cítila tú energiu, ktorú dávaš do svojho bezobalového nadšenia. Čítala som ho a skoro nedýchala a v duchu som si hovorila, toto som urobila, toto by som mohla skúsiť a vybavovala si, kam presne u nás na Morave by som mohla zájsť do bezobalového obchodu. Prehľadná ukážka plánovania týždenného jedálnička ma veľmi zaujala, je zdravý a vyvážený a zodpovedá môjmu životnému štýlu. Jedným slovom nádhera.
Čo je súčasťou kurzu?
Kurz sa otvorí 26.6.2023
Cena online kurzu Kuchyňa bez obalu v lete
18 €
Cena vrátane 20% DPH je 21,60 €
Prihlasovanie do kurzu končí o:
Časté otázky